AKTUALNO
  • 27.5.2024
    izposoja knjig v knjižnici ob 9.00 Več
  • 27.5.2024
    skupina za samopomoč Golobčki ob 9.30 uri v dvorani Več

Snoezelen - soba za senzorne občutke

Snoezelen je multisenzorno okolje, ki predstavlja prostor s prijetnim ozračjem in posebno izbrano opremo. Snoezelen soba je namenjene za pomiritev ali stimulacijo uporabnikov, s katero spodbujamo rabo čutil. V njej uporabljamo različne zvočne, vidne, aromatične in druge senzorične dražljaje.  
Ti dražljaji  stimulirajo čute na področju vida, otipa, vonja in sluha. Ker se dražljaji lahko izbirajo in reducirajo (zmanjšajo) se na ta način  oseba počuti varno in doživlja prijetna ugodja.

S čutno stimulacijo vplivamo  na: zmanjševanje napetosti, izražanje čustev, vzpodbujanje raziskovanja, dvig motivacije, izboljšanje koncentracije, izboljšanje komunikacije, manj depresije in tesnobe, boljša samopodoba,  spodbujanje občutenja in razumevanja različnih občutkov, boljše delovanje imunskega sistema .

V sobi sta nameščena tudi vodno zvočna postelja in  visoko kakovostni masažni stol.
Vodna postelja je ogrevana, simulira maternico in daje uporabniku občutek varnosti in topline. V okvir postelje je vgrajen bass zvočnik, oddaja le vibracije, katere se preko meha prenašajo na uporabnika. S parom dodatnih zunanjih zvočnikov, tako lahko dosežemo, da uporabnik glasbo ne le posluša ampak jo tudi čuti.

Masažni stol,  ima funkcijo masaže vratu , ramen, rok, nog, stopal, zibanja v bokih in raztezanje celega telesa.
Z uporabo  masažnega stola vplivamo na:
- globinsko sprostitev
- zmanjšanje posledic stresa
- izboljšanje cirkulacije
- zvišanje ravni energije
- zmanjšanje mišične napetosti
- osredotočenje uma in zaznavanje telesa

Posamezno srečanje izvajamo glede na potrebe uporabnika. Pri tem je zelo pomembno, da opazujemo njegove odzive ter vpliv posameznih dražljajev na zaznavanje in počutje.


Vse informacije in podobe na spletnem mestu http://www.dom-drjankabenedika.si/ so v izključni lasti Doma Dr. Janka Benedika. Vsebine spletne strani ni dovoljeno kopirati, distribuirati ali na kakršen koli drug način reproducirati brez pisnega dovoljenja Doma Dr. Janka Benedika.